Bilişim Çağında Avukatlık Mesleği

Yapay Zeka Avukatların İşini Elinden Alabilir mi?

Yapay zekânın hukuk alanında da kullanılmaya başlanması avukatların yakın gelecekte işlerini kaybetmelerine neden olacak mı? Mart 2017’de New York Times’da yayınlanan bir habere göre yakın gelecekte yapay zekâ uygulamalarının avukatların yerini alması mümkün görünmüyor. Yapay zekâ, daha çok uzun zaman alan ve külfetli işleri yaparak avukatların işlerini kolaylaştıracak. Rutin işlerin yapay zekâ tarafından yapılmasıyla ödenecek para avukatın bilgi ve tecrübesine ödenmiş olacak.

Alex Hudek ve iş arkadaşlarının Kira Systems’da geliştirdikleri program, insanlar tarafından taranacak sayfa sayısını önemli ölçüde azaltsa da en sonunda bir insan gözüne ihtiyaç duyuyor. Bu programı kullanan avukatların iş yükü yüzde 20 ila 60 oranında azalıyor. Daha önce üç tecrübeli avukat, beş genç avukat ile dört stajyer veya hukuk asistanı tarafından yürütülen bir hukuk davası,  şimdi bu programın yardımıyla bir tecrübeli avukat, iki genç avukat ile bir stajyer veya hukuk asistanı tarafından yürütülebiliyor.

Doğal dil işleme denen yapay zekâ tekniği sayesinde bilgisayarlar, davayla ilgisi olan hukuki kaynakların derlenmesi için sayfalarca belgeyi taramak ve davaya ilişkin emsal karar veya yasal mevzuat bulmak konusunda insanların saatlerce mesai harcayarak ulaştıkları sonuçlara dakikalar içinde ulaşabilmektedir. Ancak müvekkile hukuki danışmanlık yapmak, mütalaa vermek, pazarlık yapmak ve duruşmaya çıkmak gibi işler konusunda insanların bilgisayarlardan daha başarılı olduğu şüphesizdir.

Amerika’da hukuk alanında bilişim yatırımı yapan şirketler icra-iflas, marka-patent gibi belli hukuk alanlarına veya sözleşme inceleme gibi belli işlere odaklanmayı tercih etmektedir. Şu an için her türlü hukuki soruna cevap verebilen bir yazılım geliştirilememiştir. Ancak bu şirketlerin ürettiği yapay zekâ yazılımlarının insanlar tarafından kullanılıp denendikçe daha iyi öğrendiğini hesaba kattığımızda gelecekte çok daha başarılı olacakları tahmin edilebilir.

LexMachina ve RavelLaw gibi yazılım araçlarını kullanarak dava stratejisini belirleyen avukatlar bu program yardımıyla davaya bakacak hâkim ve karşı taraf avukatının profilini de çıkarabilmektedir. Bu tarz programlar yardımıyla taleplerinin ne kadarının hâkim tarafından kabul edilebileceği, dava hakkında ne şekilde karar verebileceği, karşı taraf avukatının uzlaşmaya veya arabulucuya açık olup olmadığı gibi konularda tahminler belirlenebilmektedir. Teknolojinin veri analizine yönelik kullanımı insanların yaptığı işlerin yerini almak yerine bu işlere yardımcı olmaktadır.

Yorum bırakın